Arga Bambatanter

24.01.2019

Rapport från en elev

Det var en onsdagseftermiddag. Sliten efter lång bambakö var jag absolut inte beredd på vad jag fick utstå, skriver eleven.

Det var min tur vid riset. Precis när jag lyfte upp sleven för att lägga över lite ris till min tallrik, kom det fram en från bamba personalen. Hon började skrika åt mig. I stunden förstod jag inte vad som hände. Men tydligen skrek hon åt mig för att det var någon innan som hade tappat ris utanför disken.

Genom min barndom har jag i alla år lärt mig att man ska respektera de äldre, och därför sa jag inget till bambatanten i mitt försvar. Då grep hon hårt tag i min arm, förde kraftfullt fram den ännu närmare disken och skrek ut att detta var det rätta sättet att hälla upp mat på. När jag fortfarande inte svarade blev hon istället arg på mig för precis det; hon trodde nämligen inte att jag lyssnade och frågade om hon fick fram någon kontakt. Vid det tillfället hade jag fått nog, men trots det svarade jag med tystlåten röst att "Ja, det är klart jag lyssnar, men det var ju inte jag som spillde." Kan ni gissa vad som hände då? Denna kommentar ledde ju såklart till att bambatanten blev ännu argare och skrek ännu högre. Innan hon försvann iväg. I vimlet skrek hon nu saker som "jag anklagade ju inte dig!" och "ni ungdomar tolkar alltid saker på fel sätt, argh!".

Jag skulle inte tro att jag är ensam om att ha dåliga erfarenheter angående bambatanter. Men såklart måste man adressera det faktum att det flesta bambatanter inte beter sig på detta vis. Det finns desto fler bambatanter som är minst sagt vänliga. Häromdagen visades vi en TED-talk på min engelska lektion där detta citat nämndes: "Stereotyper inte är osanna, bara inkompletta". Alltså finns det mer än en sida till stereotypen om att bambatanter är otrevliga; visst de finns, men det finns även trevliga bambatanter.


En arg bambatant