ERAhvit

28.04.2019

En torsdag i Norra byggnaden träffas skolans nystartade förening ERAhvit. Klockan är 16.00 och ordförande Maimuna Muhamed samt de närvarande medlemmar hälsar väl till varandra och ställer ut fika på ett bord. Idag ska deras träff bland annat handla om planerna för Hvitfeldtskadagen och det öppna brevet som skickats till rektorn angående rasismen de upplevt under sin skolgång.

ordning vänster till höger: 

Maimuna, Nejira, Rouda, Shirhan, Dalya, Samira, Jenny, Roseline

Equal Rights Association är en klubb för att upplysa rasism, skapa gemenskap, lära känna varandra och prata ut om problem som hänt. Det är en safe space främst för rasifierade. Safe spaces finns på skolan men detta är också en förening där man lär sig om rasism. Man lär sig om vad problematiken är och hur det ser ut även om det inte är tydligt. Klubben vill gärna ha icke rasifierade på träffar för att upplysa och få flera perspektiv. Bland annat har tidigare träffar handlat om islamofobi och white saviour complex.

Efter träffens slut ställdes en gruppintervju:

Varför gick ni med i föreningen?

-Jag skapade den för att jag var trött på rasistiska lärare.

-Första dagen jag klev in i klassrummet kände jag mig inte hemma. Jag är den enda i min klass som bär slöja. Folk var otrevliga mot mig, ingen snacka med mig, jag fick blickar, dem dömde mig över mitt utseende. Jag är också trött på vissa lärares attityder.

-Jag har inte blivit utsatt för rasism. Jag gick med i syftet för att diskutera olika problem och frågor som tas upp på träffar. Det som tas upp är relevant till exempel terrordådet i Christchurch. Jag tycker att det är intressant och uppskattar hur drivna alla är.

Nyligen fick ni möjligheten att träffa författaren och aktivisten Lovette Jallow, hur var det och vad fick ni för kommentarer från henne angående eran förening?

-Det var en dröm.

-Hon var väldigt maternal och förstående. Vi var väldigt awkward och nervösa först men hon sa 'Nej, kom sätt er, berätta hur är det? Hut mår ni och vad kan jag hjälpa er med?'. Så supportive. Hon förstod allting vi hade gått igenom. Hon har själv gått igenom det när hon gick på gymnasiet och universitetet. Att en sån stor plattform som hennes backar oss uppskattas så mycket. Hennes personlighet var så jäkla bra!

-Hon ville verkligen hjälpa till med allt vi tog upp. Hon gav råd på vad vi ska göra så att vi kan strukturera upp våra mål så att vi kan nå någon typ av förändring. Lovette gav oss drivkraft och inspiration.

-Hon sa att vi var en början på en revolution.

-Lovette var stolt över oss och man kände verkligen av det.

// Text och Bild, Vera Bergagård

!!!OM DU ÄR INTRESSERAD AV ATT GÅ MED PÅ EN ERAHVIT TRÄFF FÖLJ @erahvit PÅ INSTAGRAM FÖR UPPDATERINGAR OM NÄR NÄSTA SKA HÅLLAS!!!